Kinderen met houdingsproblemen

Een kind een goede lichaamshouding aanleren, is een van de beste manieren om zijn of haar spieren, botten en gewrichten voor het hele leven te beschermen. De spieren en gewrichtsbanden in de rug van een kind zijn namelijk nog in ontwikkeling en kunnen op een slechte lichaamshouding reageren door langer of korter te worden. Als gevolg daarvan wordt de verkeerde houding geconditioneerd en raakt het kind eraan gewend.Bij volwassenen zijn veel problemen met de lichaamshouding te herleiden tot slechte gewoonten diemen vroeger als kind heeft aangeleerd. Een onjuiste lichaamshouding draagt ook bij aan diverse bot- en spierproblemen, en met name aan rugpijn. Uit een onderzoek onder elf-tot veertienjarigen bleek dat 44% van hen in de maanden voorafgaand aan het onderzoek last had gehad van lage rugpijn, terwijl een iets kleiner percentage ook melding maakte van hoge rugpijn en nekklachten. Ander onderzoek toonde aan, dat wel 60% van de schoolkinderen op 16-jarige leeftijd aleens rugpijn had gehad. Slechte houdinggewoonten kunnen ook tot andere problemen leiden en zelfs aan het ontstaan van RSI-klachten.

Houdingsproblemen bij kinderen - Fysio Jansen geeft adviezen

Problemen op school

Kleine kinderen zitten zelden lang stil en ernstige houdingproblemen komen bij hen dan ook nauwelijks voor. Schoolkinderen zijn echter veel gevoeliger voor problemen. Lange lessen met weinig mogelijkheden om rond te lopen, ongeschikt schoolmeubilair en een zware schooltas of rugzak betekenen een behoorlijke belasting voor de kind zijn groeiende wervelkolom. Deze problemen krijgen tegenwoordig wel meer aandacht dan vroeger, maar het is verstandig om op de school van uw kind het onderwerp ter sprake te brengen en te informeren of de schoolleiding ook maatregelen treft om de lichaamshouding en de algehele conditie van de kinderen te verbeteren zoals:

  • Het lesrooster aanpassen Wellicht is het mogelijk om de lessen te verkorten of korte pauzes tussen lange lessen te houden, zodat de kinderen even kunnen rondlopen. Men dient kinderen regelmatig gelegenheid tot lichamelijke activiteit te bieden, zoals rondrennen op het schoolplein of klimmen in een klimrek. De school kan ook helpen door voldoende tijd vrij te maken voor gymlessen en andere activiteiten aan te bieden die de spierkracht en soepelheid bevorderen.
  • Beter meubilair Gelukkig hebben de meeste Nederlandse en Belgische scholen inmiddels speciaal schoolmeubilair in verschillende maten. In Scandinavië is het nog beter geregeld: de tafels zijn in hoogte verstelbaar en hebben schuine tafelbladen. De rugleuning van de eveneens verstelbare stoelen volgt de natuurlijke S-bocht van de ruggengraat. De Nederlandse en Belgische onderwijskrachten leren de kinderen een goede schrijfhouding aan en corrigeren slechte zithoudingen.

Veilige rugzak

Veilige rugzak
Kinderen die zware tassen vol boeken en andere schoolspullen dragen, kunnen hun ruggengraat overmatig belasten. Dit kan niet alleen op korte termijn problemen geven (pijnklachten) maar het kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid van de rug op latere leeftijd. Volgens Amerikaans onderzoek draagt de gemiddelde leerling 25% van zijn lichaamsgewicht mee op zijn rug. Bij drie van de tien is dat zelfs meer dan 30%, minstens eens per week. Het moge duidelijk zijn dat dit percentage onaanvaardbaar is, maar we weten niet precies welk percentage dan wel veilig is. Zowel in Nederland als in België wordt als richtlijn aangehouden dat een volle rugzak niet meer dan 10 tot 15% van het eigen gewicht van het kind zou mogen wegen. Andere maatregelen om overbelasting te voorkomen zijn:

  • Beide banden gebruiken Als het kind uit gewoonte de tas over één schouder draagt, wordt het gewicht niet gelijkmatig over de ruggengraat verdeeld en gaat het kind ter compensatie scheeflopen.
  • De juiste tas kopen Ga op zoek naar een rugzak met brede, gewatteerde en verstelbare banden. De tas moet iets onder de schouders hangen en tegen de onderkant van de wervelkolom leunen. Probeer er een te vinden met een vulkussentje bij de onderrug en met diverse afzonderlijke vakken, zodat de inhoud gelijk verdeeld kan worden.
  • Een kluisje huren Als de school kluisjes verhuurt waarin uw kind tussentijds zijn boeken en andere schoolspullen kan opbergen, hoeft hij bij het wisselen van de lessen niet zo veel mee te sjouwen.

Thuis

De controle over de houding van uw kind op school is beperkt, maar er zijn veel manieren om thuis goede gewoonten aan te leren:

  • Stimuleer uw kind om rechtop te staan en te zitten. Probeer daarbij niet vittend over te komen, maar leg uit waarom met afgezakte schouders lopen en op de bank hangen zo slecht is.
  • Kijk naar de werkplek De meeste computertafels zijn op volwassenen gebouwd kleine kinderen kunnen met hun handen niet goed bij het toetsenbord of met hun voeten niet goed bij de grond, terwijl ze soms ook nog het hoofd in de nek moeten leggen om op het beeldscherm te kunnen kijken. Laat de kinderen zien hoe ze de hoogte van de stoel of het beeldscherm kunnen aanpassen om er in de juiste houding mee te kunnen werken. Hebben uw kinderen hun eigen werkplek, zorg dan dat die bij hun lengte past en controleer dit als ze nog groeien regelmatig.
  • Leg het tv-kijken aan banden Een zittende leefwijze is niet bevorderlijk voor een gezonde rug en hoe langer kinderen voor een computerscherm hangen of onderuit gezakt televisiekijken, hoe groter de belasting voor hun rug. Uit Scandinavisch onderzoek bleek dat bijna 60% van de kinderen die een tot twee uur per dag televisiekeken, last van rugpijn hadden. Bij de kinderen die meer dan twee uur per dag televisiekeken, steeg dat getal tot bijna 70%.
  • Houd het sms-en in de gaten Steeds meer kinderen die veel tekstberichtjes per gsm versturen of urenlang de joystick van een gameboy/spelcomputer hanteren, krijgen te maken met RSI-klachten. Probeer de sms-tijd te beperken tot tien minuten en stimuleer de kinderen zowel de vingers als de duimen te gebruiken.
  • Let op het lichaamsgewicht van uw kind Zorg dat uw kind gezond en evenwichtig eet en veel beweging krijgt. Door overgewicht neemt de kans op rugklachten hevig toe.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u bellen met de praktijk op het nummer (0493) 24 21 21 of reageren via de email: info@fysiopraktijkjansen.nl

Revalidatie begeleiding Deurne bij herstel na COVID-19